
Dudak Kanseri

Tanım:
Ağız boşluğunda en sık görülen kanser çeşidi dudak kanseridir. Tüm baş boyun bölgesine yerleşen kanserlerin %12’si kadardır ve sıklıkla alt dudakta görülür. Daha nadiren ağız köşesinde ve üst dudakta da yerleşebilir. Daha çok 60 yaş üzeri hastalarda rastlanmakla birlikte erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir.
Risk Faktörleri:
- Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak majör etyolojik faktör olarak kabul edilir. Dudak, koruyucu renkli tabakası olmadığı için güneş ışığına bağlı değişikliklere meyillidir. Bu nedenle zencilerde dudak kanseri nispeten az görülür.
- İkinci öne sürülen etiyolojik faktör tütün kullanımıdır.
- Ağız ve dişlerin hijyenik bozukluğu
- Alkol kullanımı diğer risk faktörleri arasında sayılabilir.
Korunma Yolu:
Dudak kanserinin risk faktörleri aşırı güneş maruziyeti ve tütün kullanımıdır. Kanser riskinizi bir şapka ile yüzünüzü güneşten koruyarak ve sigarayı bırakarak azaltabilirsiniz.
Belirtiler:
- Dudakta düz veya hafifçe kabarık, beyaz renk değişikliği
- Dudakta iyileşmeyen yara
- Dudakta ve ağız çevresi deride karıncalanma, ağrı veya hissizleşme
Tanı:
Dudak kanserlerinin kesin tanısı biyopsi alınması (kanserli dokudan parça alınması) ve alınan parçanın patolojide incelenmesi ile konulur.
Tedavi:
Dudak kanserleri tedavisinde hastalığın yaygınlığı çok önemlidir. Tümörün yerleşimi, büyüklüğü ve yayılımına göre dudaktaki tümörün bir miktar sağlıklı doku ile birlikte çıkartılması ve gerekli hastalarda boyun disseksiyonu (boyun bölgesinin açılıp lenf nodlarının temizlenmesi) tedavide uygulanır. Genellikle erken dönemlerde cerrahi yeterli olurken daha ileri evrelerde cerrahi ile birlikte radyoterapi ve kemoterapi tedavileri de gerekebilmektedir.