İçeriğe geç

ERKEKLERİN ORTALAMA ÖMRÜ KADINLARA GÖRE KISADIR!!!

1900’lü yıllarda kadınlar erkeklere göre ortalama 2 yıl daha fazla yaşardı. Bu fark günümüzde 5 yıl ve üzerine çıkmakta. 5 yıl insan ömrü için uzun bir süre. 

Erkek sağlığı haftasında erkeklerin ömrünün daha az olmasının nedenlerine bakalım:

Biyolojik faktörler:

Y kromozomu; Kadınlarda 2X erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu mevcuttur. Kadınlarda bir X kromozomunda defekt olduğunda diğer X sağlamsa düzelme sağlanabilir ancak erkeklerin böyle bir şansı ne yazık ki yoktur.

Hormonlar; Kadınlardaki östrojen hormonunun kalp damar hastalıkları üzerine koruyucu etkisi bilinmekle birlikte, erkek hormonu testosteronun ise aksine kalbi yorucu özelliği bilinmektedir. Bu nedenle erkek hormon takviyesi kullanan sporcular kardiyak hastalık riski taşırlar.

Kadınlarda iyi ve koruyucu kolesterol olarak bilinen HDL düzeyleri erkeklerden daha yüksektir.

Erkeklerin kilo alması bile daha çok göbek çevresinde olduğundan ve göbek çevresi obezitesi doğrudan kalp damar hastalıkları ilişkili olduğu için bir obez kadına göre bile, bir obez erkek daha şanssız olabilir.

Sosyal nedenler:

Bu trend giderek değişme eğiliminde olsa da özellikle eski yıllarda erkeklerin daha fazla iş ortamında olması daha çok strese ve böylece daha kısa ömür sürmelerine de neden olduğu bildirilmekteydi.

Riskli davranışlar:

Tüm ülkelerde birahanelerde, barlarda, sigara içme alanlarında daha çok erkekleri görürüz. Tüm bu zararlı alışkanlıklar kanserden, ülsere erkeklerde sık görülen hastalık nedenleri arasındadır. Sigaranın çok önemli nedenler arasında yer aldığı akciğer, baş boyun ve mesane kanserinin en sık erkeklerde görülmesi bu fikri destekliyor.

Diyet:

Yapılan araştırmalarda erkeklerin daha çok etli yemekleri sevdiği ve gıda seçiminde meyve ve sebzeye kadınlara oranla daha az yer verdiği bilinmektedir. Bu faktör kolon, mide, pankreas kanseri gibi tümörlerin erkeklerde daha sık görülmesinin bir nedeni olabilir.

 Medikal bakım:

Kadınların sağlık hakkında daha çok düşündüğü ve hatta kadın cinsin daha çok sağlık sigortası yaptırdığı görülmüştür. Check-up muayenelerinin bile kadın cinsinde neredeyse yarı yarıya daha fazla yapıldığı biliniyor. Kendi iş tecrübemde de erkeklerin eşlerine sigorta yaptırıp kendilerine yaptırmadığının şahidi olabiliyorum. Kadınların yoga pilates gibi daha az travmatik ancak sağlıklı sporlara zaman ayırdığı bunun yerine erkeklerin futbol, boks, güreş gibi daha travmatik sporları tercih ettiği bilinmektedir.

Duygu paylaşım zorluğu:

Erkekler ‘’erkekler ağlamaz’’ sözüne kendilerini çok kaptırmış olmalılar ki, genelde duygularını daha sakin yaşar, sinirli ve kederli olduklarında nadiren ağlarlar. Oysa ağlamak güzeldir. Stres anında salgılanan hormonların metabolit dediğimiz son ürünlerinin vücuttan uzaklaşmasını sağladığı gibi, ağlamakla birlikte oksitosin ve endorfin de salgılanır, bunlar da mutluluk hormonlarıdır. Bu hormonlar stres keder zamanımızda ağlamakla birlikte sentez edilerek korku hormonlarını bastırıp, vücudu onların etkisinden korumaktadır.

Bu liste daha da çok uzayabilir ancak çok daha önemli olan bu konuda ne yapılabilir?

1. Sigara: kendisinden ve dumanının olduğu ortamlardan uzak durulmalı

2. Beslenme:

Çok tüket: sebze, meyve, balık, az yağlı yiyecekler, kuruyemişler  

Az tüket: kırmızı et, tuzlanmış yiyecekler, şekerli ve alkollü içecekler

3. Her gün en az 30 dk egzersize zaman ayır

4. Fit kal (zor ama yapılabilir)

5. Alkol tüketimini sınırla

6. Duygu düzenine dikkat et

7. Riskli davranışlardan uzak dur

8. Güneş ışınları ve radyasyondan korun

9. Düzenli tıbbi muayeneden geç

10. Duygularını paylaş…

 

 

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram