İçeriğe geç
tedavi döneminde beslenme-kanser hakkinda hersey

Tedavi Döneminde Beslenme

Tedavi Sırasında Beslenme:

Tedavi öncesinde vücut sağlıklı besinlerle güçlendirilmelidir. Bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Tedavi sırasında (hormon tedavisi dışında) pek çok kişi kilo kaybeder. Dolayısıyla, tedaviden önce vücut ağırlığı “normal” düzeyde, hatta normalin biraz üzerinde tutulmalıdır.

Herhangi bir kanser tedavisinde kesin ve sabit diyet ve beslenme kuralları yoktur. Tedavi yöntemlerinden biri uygulandığı sırada ya da uygulandıktan hemen sonra hekimlere veya diyetisyenlere beslenme ile ilgili öneriler sorulmalıdır.

Bazı hastaların normal yemek yemeye devam edebildiklerini unutulmamalıdır. Bazı hastalar ise iştahtan kesilir ve hiçbir şey yemek istemezler. Bazıları da açlık hisseder ve yemek isteyebilir fakat yiyemez. Yemek yeme ya da yememe isteği ile yiyeceklerin iyi ya da kötü görünmesi, farklı tedavi yöntemlerine göre değişebilir.  Vücudun verdiği tepkiler uygulanan tedaviye göre değişkenlik gösterebilir.

Tedavi Sırasında Beslenmeye İlişkin Öneriler:

Beş temel besin grubunu her gün tüketmeye çalışınız.

  • Birinci grup:
  • Et, tavuk, balık, yumurta, nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagillerdir. Haftada 1-2 gün balık, 1-2 gün kırmızı et, 1-2 gün tavuk, 1 gün de nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagilleri tüketmenizi öneririz.
  • İkinci grup:
  • Sebzeler
  • Üçüncü grup:
  • Meyveler (Greyfurt hariç)
  • Dördüncü Grup:
  • Tahıllar, ekmekler (lif içeriği yüksek tam buğdaylı, çavdarlı ekmekler) ,
  • Beşinci Grup:
  • Yoğurt, ayran, peynir, süt ve süt ürünleri

 

Yiyebildiğiniz zaman yeterli protein ve kalori içeren yiyecekler alınız. Bunlar gücünüzü korumanıza, vücut dokularının bozulmasının önlenmesine ve tedavi nedeniyle zarar görebilecek dokularınızın yenilenmesine yardım edecektir. Sabah kahvaltısına önem veriniz. Genellikle iştahsızlık ile karşılaşılmasına rağmen sabah kahvaltısında besin tüketimi daha iyidir. Bunu değerlendirmek amacıyla yumurta, peynir, domates, salatalık, mevsimine göre yeşillik, meyve, bal veya pekmez, lif içeriği fazla ekmek tüketilmelidir.  

Eğer kendinizi iyi hissetmezseniz ve yalnızca bir iki şey yemek isterseniz diğer besinleri yiyebilecek hale gelene kadar bunlardan yiyiniz. Bu durumda ön planda yumurta ve peynir değerlendirilmelidir.

Ek kalori ve protein almak için sıvı besinleri deneyiniz.

Kemoterapi aldığınız günler bol su içemeye özen gösteriniz. (Günde 2-2.5 lt).Su, vücudunuzun gerektiği gibi işlev yapması için çok önemlidir. Yeterince sıvı içmek, vücudunuzun ihtiyacı olan sıvıyı almasını sağlar.

Pek çok yetişkine günde 6-8 bardak su yeterlidir. Gündüzleri yanınızda bir su şişesi bulundurunuz.

Bu, çok su içme alışkanlığı kazanmanıza yardım edebilir. Eğer suyun tadı hoşunuza gitmiyorsa suyunuzu salatalık, yeşillik, limon ile tatlandırabilirsiniz. Çok iştahsız olduğunuz zamanlarda endişeye kapılmayınız.

Kendinizi daha iyi hissetmek için ne yapabilirseniz onu yapınız. Yiyebilecek hale gelir gelmez yemeğe başlayınız, eğer yiyememe sorununuz bir iki günde düzelmezse bunu hekiminize söyleyiniz.Kemoterapi tedavisi sırasında greyfurt tüketmeyiniz, greyfurt suyu içmeyiniz. Aşırı tuzlu ve aşırı şekerli besinlerden uzak durunuz.