Karaciğer Kanseri
Karaciğer Kanseri Tanımı:
Kötü huylu bir çeşit cilt tümörü olan Melanom, birden, hiçbir uyarı vermeksizin normal deri üzerinde ortaya çıkabileceği gibi önceden var olan bir ben üzerinde de gelişebilmektedir. Bu nedenle benlerin, dikkatle izlenmesi gerekmektedir.
Risk Faktörleri:
Karaciğer kanseri, karaciğerde ortaya çıkan siroz zeminde gelişebileceği gibi siroz olmadan da ortaya çıkabilmektedir. Karaciğer kanserinin önemli nedenleri Hepatit B virüsü, Hepatit C virüsü, alkol ve obezitedir.
Korunma Yolu:
Hepatosellüler kanser adı verilen karaciğer kanserinden korunmanın en önemli yolu Hepatit B virüsüne yönelik aşılanmaktır. Hepatit B virüsüne karşı yapılan aşı, karaciğer kanser gelişme riskini azaltmaktadır. Ayrıca alkol tüketiminden kaçınmak, kilo almamak da korunma yollarındandır.
Belirtiler:
Bu kanser bulgu vermeden tesadüfen çekilen bir filmde ortaya çıkabileceği gibi karın ağrısı, sarılık ile de karşımıza çıkabilmektedir. Karın ağrısı, sarılık, kaşıntı, kilo kaybı, karında şişkinlik hissi karaciğer kanserini işaret edebilir.
Tanı:
Kanser tanısı, görüntüleme yöntemleri ile konmaktadır. Ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile karaciğerdeki tümör saptanabilmektedir. Ayrıca kan alınarak alfafetoprotein (AFP) karaciğer tümörlerinde yükselen bir belirteç olarak kabul edilmektedir.
Hepatit B virüsü, hepatit C virüs taşıyıcısı olan kişilerin, siroz nedeniyle takip edilen hastaların karaciğer kanseri açısından da belli periyotlarda kontrolleri yapılmalıdır.
Tedavi:
Karaciğer tümörlerinin tedavisi, ameliyat ile tümör kitlesinin çıkarılmasıdır. Karaciğer fonksiyonlarının yeterli olduğu ve kitlenin çıkarılabileceği hastalarda ameliyat tercih edilmektedir. Ancak karaciğer naklinin gerektiği durumlar da mevcuttur.
Bu tedavi yöntemi, tümörün karaciğer içinde sınırlı olduğu siroz hastalarında uygulanır. Ameliyat edilmeye uygun olmayan hastalarda ise diğer bazı girişimsel yöntemler uygulanabilir. Bunların arasında ilk sırada yer alan; kemoembolizasyon yöntemidir.
Bu yöntemde, karaciğer atardamarının içine ilaç verilerek kitlenin büyümesi sınırlandırılır. Hasta açısından toleransın yüksek olduğu bilinmektedir. Buna alternatif diğer yöntemler ise; radyofrekans ablasyonu ve kriyoterapidir. Bunların tümünde kitleye lokal olarak ısı, soğutma veya kimyasal etki uygulanarak tümör dokusunun ölmesi sağlanır.
Karaciğer kanserinde ilaç tedavisi de kullanılmaktadır. Diğer kanserlerde sıklıkla damardan uygulanan kemoterapi ilaçları karaciğer kanserinde (hepatosellüler kanser) çok sık tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Karaciğer kanserinde ağızdan kullanılan akıllı ilaç adı verilen tedaviler tercih edilmektedir.