Tükürük Bezi Kanseri
Tanım:
Tükürük bezi kanseri, ağzımızda tükürük salgısı yapan, büyük (üç çift) ve küçük ( bine yakın) dediğimiz tükürük bezlerinden birinin kanserleşmesi sonucu oluşan bir durumdur.
Genellikle, tükürük bezinin içindeki bir odakta, sağlıksız kanserli hücrelerin çoğalmaya başlamasıyla ortaya çıkmakta ve giderek büyüyerek, bazen orada bir yara dokusuna dönüşerek, bazen de sadece büyüyen bir kitle olarak çevresindeki kritik oluşumlara baskı yaparak kendini gösteren, tükürük bezi kökenli oluşumdur.
Risk Faktörleri:
Bir kaç risk faktörünün, bir kişinin tükürük bezi kanserine yakalanma olasılığını arttırdığı bilinmektedir.
- Yaşlılık
- Erkek cinsiyeti
- Radyasyona maruz kalma
- İşyerinde belirli radyoaktif maddelere maruz kalmak, tükürük bezi kanseri riskini de artırabilir.
- Aile öyküsü
- Tütün ve alkol kullanımı
Korunma Yolu:
Tütün-alkol kullanımını kesmenin yanı sıra radyoaktif materyallerden uzak durarak korunma sağlanabilir.
Belirtiler:
- Çenenizde veya boynunuzda veya ağzınızda veya yakınında bir şişlik
- Yüzünün bir kısmında uyuşma
- Yüzünün bir tarafında kas güçsüzlüğü
- Tükürük bezi alanında kalıcı ağrı
- Yutma güçlüğü
- Ağzınızı geniş bir şekilde açmakta sorun yaşama
Tanı:
Yukarıda bahsedilen belirtileri olan hastaların Kulak Burun Boğaz uzmanı hekime başvurması gerekmektedir. Kulak burun boğaz muayenesi sonrasında kitle düşünülen hastada tomografi MR gibi bazı görüntüleme tetkikleri istenilmektedir. Görüntüleme tetkiklerinde kitle saptanırsa biyopsi alınmaktadır. Kanser tanısı biyopsi ile konulmaktadır.
Tedavi:
Tükürük bezi tümörlerinin tedavisi, sahip olduğunuz tükürük bezi tümörünün tipine, boyutuna ve evresine, genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Tükürük bezi tümörü tedavisinde genellikle ameliyat uygulanmaktadır. Bazı hastalara ek olarak ışın tedavisi de verilir. Vücuda yayılmış durumda ise kemoterapi verilebilir.