İçeriğe geç
ağız boşluğu kanseri

Ağız Boşluğu Kanseri

Tanım:

Ağız boşluğu; dudaklar, dil, ağız tabanı, yanaklar, sert ve yumuşak damak, küçük dil, dişler ve diş etleri ile alt ve üst çeneyi içeren sindirim ve solunun yolunun giriş kapısını oluşturan bölgedir. Ağız boşluğu kanserleri genellikle 50 yaş üstü ve erkeklerde daha sık görülse de, hem erkeklerde hem de kadınlarda 30’lu yaşlardan sonra ortaya çıkabilmektedir.

Risk Faktörleri:

  • Sigara kullanımı
  • Alkol kullanımı
  • Genetik faktörler
  • Diş eti veya yanağı vuran diş protezleri
  • İnsan papilloma virüsü (HPV)
  • Uzun sure güneş ışığına maruziyet şeklindedir.

Belirtiler:

-Ağızda 3 haftadan uzun süren yara

-Dudak, dil veya ağız boşluğunun herhangi bir yerinde kitle veya şişlik

-Ağız içinde kanama

-Ağzı açma veya yutma zorluğu

-Dili hareket ettirme güçlüğü

-Boyunda veya çene altında kitle

Bulguların sigara içen ya da alkol alan birinde görülmesi kanser şüphesini daha da arttırmaktadır.

Tanı:

Ağız boşluğu kanseri tanısı Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı tarafından yapılan ayrıntılı muayene ve şüpheli bölgeden alınan biyopsi örneklerinin patolojik olarak incelenmesi ile konmaktadır. Muayenede endoskopi kameralar kullanılabilir. Ek olarak bilgisayarlı tomografi, pozitron emisyon tomografisi, magnetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri ile hastalığın ne kadar yayıldığı tespit edilmektedir.

Tedavi:

Günümüzde özellikle erken evrede yakalanmış ve başka bölgelere yayılmamış ağız kanserlerinin endoskop, kamera, lazer gibi özel ekipman ve aletlerle ağız içinden “endoskopik cerrahi” yani “kapalı cerrahi” ile tedavisi mümkündür. Hastalık ilerlemiş ise daha ileri cerrahi tedavi gerekmektedir. Hastalık yayılmışsa cerrahi tedaviye ek olarak radyoterapi ve kemoterapi de gerekli olabilmektedir. Ayrıca tedavi sonrasında da hastalara özel eğitimler, egzersizler ve psikolojik destek verilmesi gerekebilmektedir.